Quantcast
Channel: MobilaBredband.se © Störst på Mobilt Bredband sedan 2007 - Net1
Viewing all 162 articles
Browse latest View live

Sv: Mobiltelefon för LTE 450MHz B31

$
0
0

Att ringa över Net1 är något jag använder ibland.

Det fungerar faktiskt mkt bra.
Har tjänsten WiFi-samtal (VoWiFi) från Telia och har testat att med hjälp av Net1's modem med sprötantenner ringa precis som om jag ringde över Telia's mobilnät. Det går även att skicka & ta emot sms med sitt vanliga nummer.

Tyvärr går det ej att ansluta externa antenner till modemet, men då det bara kostar 395 kr så funderar jag på att köpa ett till och öppna för att få dit sma-kontakter istället för sprötantennerna.

Har testat att använda mitt modem hela 60 km från basstation vilket fungerat bra, med bara sprötantennerna.


Sv: Mobiltelefon för LTE 450MHz B31

$
0
0

Discover, hur kan man ringa telia vowifi över ett annat nät? Jag trodde att man behövde ett telia simkort med data + telefoni i en vowifi-kapabel telefon för att det ska fungera.

Sv: Mobiltelefon för LTE 450MHz B31

$
0
0
jonasolof skrev:

Discover, hur kan man ringa telia vowifi över ett annat nät? Jag trodde att man behövde ett telia simkort med data + telefoni i en vowifi-kapabel telefon för att det ska fungera.

Om min mobil med abonnemang från Telia är uppkopplad via WiFi via Net1 & VoWiFi är aktiverat och inställt att prioritera WiFi före mobilnät (den inställningen finns i mobilen) & jag får ett samtal eller ringer ett samtal så går trafiken över WiFi via Net1 istället för över Telias mobilnät på platsen.  Alltså kan jag ringa / sms:a via annat nät än Telia, trots att jag har mobilabonnemang från Telia.

Förstår du nu ?

VoWiFi fungerar även utan mobiltäckning, eller med mobilen i flygplansläge men WiFi aktiverat.

Självklart måste man ha en mobil med stöd för VoWiFi samt en operatör med tjänsten aktiverad. Det framgår i min signatur vad jag har.

Det bästa är att den som ringer mig eller den jag ringer inte märker någon skillnad i vilket nät som används. Samma mobilnummer används :-)

Slipper alltså hålla på med olika nummer & abonnemang.

Lista över vilka operatörer som erbjuder WiFi-samtal:

https://swedroid.se/forum/threads/vilka … fi.161618/

Sv: Mobiltelefon för LTE 450MHz B31

$
0
0

Tack, nu klarnade det. Kruxet för min del är att mitt telia sim bara är för data och man måste uppenbarligen ha telefoni i abonnemanget, också för att operatören fattar beslut om när samtalet ska gå över mobilt bredband i stället.

Vowifi bör minska behov av gsm-repeater men även femtocell.

Sv: Mobiltelefon för LTE 450MHz B31

$
0
0

Bytte teliasim och då finns vowifi och volte. Återstår att se hur det går med dual sim för mitt belgiska proximuskort går inte med vowifi. De kör femtoceller i stället.

Vowifi brukar ändå bara funka i operatörens eget land vad det verkar.

Sv: Mobiltelefon för LTE 450MHz B31

$
0
0

Vowifi är bra då man kan ringa via en operatör fast än man inte har täckning för just denna operatören på aktuella platsen.
Samtidigt så minskar det trycket på operatören att bygga ut eget fungerande nät om man kan hänvisa kunden till att nyttja WiFi-nät från annan operatör.
GSMA, operatörernas intresseorganisation skrev när man gjorde intern reklam för VoWiFi resp VILTE att det möjliggjorde att sälja in sina produkter till kunder där man inte ens har täckning. VoWiFi will unlock revenue opportunities.

För kundens del innebär det sämre tryck på operatören att få täckning utanför WiFi-nätet på platser där täckning från mobilmaster är dålig.

VoWiFi är paket-förmedlande telefoni på samma sätt som annan IP-telefoni (VOIP, SIP, Skype). Skillnaden är att funktionen är anpassad att ske på samma sätt som vid VoLTE så att det ska möjliggöra en sömlös handover mellan LTE och WiFi.

Funktionsmässig, om bandbredden finns i WiFi-nätet och lågt jitter så är ljudet ok. Den nackdel man kan uppleva som för all IP-telefoni att det måste skickas ett antal paket innan avkodning kan ske. Det uppstår då en ljud-fördröjning som om det är bra är någon tiondels sekund. Om det är dåligt WiFi-nät (alt. dålig wifi-täckning i delar av huset) med många tappade paket som följd kan fördröjningarna gå mot halv-sekunden, vilket är högst märkbart och ljudet tappar i kvalitet.

Det har varit mycket strul att få denna tekniken att fungera för många operatörer men man har haft bråttom att trycka ut tekniken ändå för att kunna jaga kunder där man inte har någon bas-täckning.

Bra om det fungerar men ger på sikt sämre tryck på operatören att erbjuda bas-täckning.
För många kunder är det ju viktigare med bas-täckning för röstsamtal just när man är bortanför egna WiFi-nätets täckning.

Sv: Mobiltelefon för LTE 450MHz B31

$
0
0

Jag har voWIFI och voLTE på min mobil (S9) och visst fungerar det att ringa när man har mobilen i flygläge och wifi påslaget. Både in-och utgående samtal fungerar.

Min undran är hur samtalsdebiteringen fungerar när samtalet går via data och inte GSM.
Skype, Messenger, Duo, WhatsApp etc fungerar ju via data och det det man betalar för är enbart utnyttjad datamängd.

Fungerar voWIFI och voLTE enligt samma princip där man bara betalar för datamängden eller debiteras också en öppnings- och minutavgift beroende på vilket abonnemang man är ansluten till?

Sv: Mobiltelefon för LTE 450MHz B31

$
0
0

Svårt att tro att man skulle debitera på annat sätt bara för att en del av förbindelsevägen går vi ditt WiFi och någon annan operatörs bredband. Å andra sidan så har de flesta mobila telefon-abonnemang i dag fria samtal inom Sverige till både mobila och fasta telefoner så det blir ingen skillnad i kostnad oavsett.


Sv: Mobiltelefon för LTE 450MHz B31

$
0
0

För mig har det en viss relevans eftersom jag har "flatrate and no limit" på utnyttjad datamängd (99kr/månad) men däremot inte på samtal och sms. Därför är det intressant att veta hur vowifi alt. voLTE  samtal debiteras, om det är efter datamängd eller samtalsminut.

Polaritet på nätadapter-kontakten till Net1-routern ATEL U270V?

$
0
0

Någon ”där ute” som kan hjälpa mig med att tala om vilken polaritet kontakten från nätadaptern till Net1’s 4G-router har?
Är på resa och har glömt orignalet hemma... Kris!
Har fått tag i en 12 VDC-adapter (3 Ampere) med passande kontakt men då jag inte vet om polariteten på kontakten är rätt så är min förhoppning att någon, med en multimeter till hands, kan mäta på den egna kontakten och dela med sig detta till mig.
Den jag har hittat har pluspolen på ”innerdelen” av kontakten och minuspolen på ”ytterdelen”. Kan det vara så som routern ska matas?
Vet ju inte vad som händer om polerna är omvända och jag skickar på spänning på routern. Jag vill ju inte ”bränna” den...

Teck snälla, på förhand,
Sten Einar

Sv: Polaritet på nätadapter-kontakten till Net1-routern ATEL U270V?

$
0
0

Jag hittade svaret på min egen fråga till slut. Plus (+) matas till innerdelen i kontakten och minus (-) matas till ytterdelen.

Råd om ev uppgradering av antenner

$
0
0

Hej, det var ett tag sedan jag var inne och postade här! Mina första inlägg var från nästan 10 år sedan och handlade om nuvarande Net1’s prylar och tjänster, jag var rätt nöjd på den tiden med att få uppåt 2 mbps som var många ggr bättre och billigare för svärmor ute i djupa småländska skogen.

Men nu är vi framme nästan i 2020. Några teknikgenerationer har passerat, modem har bytts ut i några omgångar, antalet Gigabyte per månad har uppgraderats till 100 GB/mån för hennes del. Fortfarande finns inga alternativ från Tre, Telia, Telenor som kommer i närheten. Tyvärr har 4G-utbyggnaden inte nått de djupa skogarna idag.

Förutsättningarna är som tidigare, ca 10 km till närmsta mast (Vislanda) och hon ligger ganska välcentrerad i en lob. Uppkopplingshastighet varierar kraftigt mellan ca 2 mbps som lägst, 4-5 oftast och 15 mbps som högst. Tycks vara beroende av tid i veckan mer än atmosfäriska förhållanden.

Senaste modemet är utrustat med en Net1 yagi riktantenn (vertikal polarisation) via ca 10 m koax samt en av de medföljande antennerna direkt på routern inomhus i fönsterkarmen. Yagin är monterad högt på husknuten ungefär där taket tar vid.

Det jag funderar på är om det kan vara lönt att installera ytterligare en yagi på skorstenen ca 4-5 meter upp från den existerande att ha på antennutgång två. Vore bra om man kunde peta upp lägstanivån till 6 - 10 mpbs om det är möjligt.

Så här ser värdena ut från idag juldagen ca 15-tiden:

RSRP -71 dBm
RSRQ -11 dBm
RSSI -53 dBm
SINR 16 dB
Tx Power -5,9 dBm (ibland på plussidan typ 0,1 dBm, litet mysko värden där kan jag tycka men så är det)
Localization 146
Closed loop MIMO

Tips och råd mottages med stor tacksamhet!

Sv: Råd om ev uppgradering av antenner

$
0
0

Du har redan en stark signal och SNR visar måttlig interferens från andra celler. Ändå bör det kunna bli bättre med en ordentlig yttre antenn på andra ingången.

Jag har en proffs (Allgon) 17 elements yagi för 450 liggande och därutöver en 7 elements. Behöver dem inte. De finns på Öland men jag kommer inte dit förrän i maj. Dunkan säga till om intresse finns.

Sv: Råd om ev uppgradering av antenner

$
0
0
jonasolof skrev:

Du har redan en stark signal och SNR visar måttlig interferens från andra celler. Ändå bör det kunna bli bättre med en ordentlig yttre antenn på andra ingången.

Jag har en proffs (Allgon) 17 elements yagi för 450 liggande och därutöver en 7 elements. Behöver dem inte. De finns på Öland men jag kommer inte dit förrän i maj. Dunkan säga till om intresse finns.

Jo jag förstår att det är ganska bra mätvärden men var osäker på om man kan trimma litet ytterligare. Givetvis mycket intressant om man kan peta upp lägstanivåerna i synnerhet, vad jag läst mig till här på forumet så kan man laborera med att ha en riktantenn horisontellt och den andra vertikalt. Även en option i just denna anläggning att korta av koax-kablarna ganska avsevärt genom en smartare placering av routern (att ha den på vinden helt enkelt, blir bara några meter koax till resp antenn på så vis), dra ner vanlig nätverkskabel därifrån till kåken och en accesspunkt på det kanske.

Mycket intresserad om du har antenner till salu släng ett meddelande till mig när du är på plats på Öland!

Sv: Råd om ev uppgradering av antenner

$
0
0

När jag en gång i världen (har varit med sedan Mbb startade på 450-bandet) kompletterade min riktantenn (i o f en 12-elements) med ytterligare en som fick vertikal polarisation) fick jag i det närmaste fördubblad DL. Jag använder fortfarande Net1 som failover till min nu ordinarie 4G+ -lina och har stabilt 2-4 Mb/s DL och något lägre UL. Notera att jag då har ca 45 km till basstationen. Du bör med största sannolikhet få ca 75% högre hastighet med dubbla antenner med varierad polarisation /Mimo).


Sv: Råd om ev uppgradering av antenner

$
0
0

Stort tack för hoppingivande svar!

Jag ska absolut testa en konfiguration med två yagi horis/vert och med några meter emellan. Kontaktar jonasolof framåt maj då så jag får tag på bra grejer när man ändå ska skruva upp det uppe vid skorstenen... eller om någon har förslag på andra bra grejer som förhoppningsvis inte kostar en förmögenhet.

Faller detta väl ut så kanske jag även kan hjälpa en av svärmors otroligt hjälpsamma grannar att få litet mer vettigt Internet... de är bara en knapp kilometer bort men har väldigt mycket sämre mottagning idag från Net1 än vad svärmor har. Där kan det kanske göra ännu större skillnad med dubbla yagis. Övriga nätleverantörer erbjuder mer eller mindre radioskugga i dessa trakter så det finns inga alternativ.

Ett litet tag hade vi förhoppningar om att det skulle grävas ner fiber i samband med nergrävning av tidigare luftburen el men tyvärr blev det inte så. Alltför få i det glesa grannskapet visade intresse och kostnaderna blev omöjliga att lösa... så vi får hitta andra sätt.

Sv: Råd om ev uppgradering av antenner

$
0
0

Teracom kan möjligen erbjuda airfibre vilket innebär fiber till en mast och sedan wifiteknik till stugorna på max någon km avstånd. Värt att undersöka. Finns mkt bra tekniker för detta.

Eller om ni får bra fart med två antenner så kanske ni kan göra en länk till grannen. Hur långt bort är de?

Sv: Råd om ev uppgradering av antenner

$
0
0
jonasolof skrev:

Teracom kan möjligen erbjuda airfibre vilket innebär fiber till en mast och sedan wifiteknik till stugorna på max någon km avstånd. Värt att undersöka. Finns mkt bra tekniker för detta.

Eller om ni får bra fart med två antenner så kanske ni kan göra en länk till grannen. Hur långt bort är de?

Airfibre ska vi kolla upp, enda svårigheten vad gäller investeringsvilja/förmåga är det magra intresset från det glesa grannskapet. Grannarna jag tänkte på är iofs bara 600 meter bort men en hel del skog i vägen plus att de ligger i en sänka så det finns inte någon antydan till siktlinje mellan oss.

Annars tror jag de har hyfsad chans att få någorlunda vettiga hastigheter de också mot den rätt pampiga Teracom-masten (Vislanda Nydala), 220 meter hög och ca 10 km bort bara. Krävs förhoppningsvis bara litet coaching och TLC för deras antennanläggning, checka så kablar och kontakter är i ordning osv. Men det kan vara lurigt det där med fresnel-cigarrer och dylikt att parera för när det gäller trådlöst...

Sv: Råd om ev uppgradering av antenner

$
0
0

Teracom ha ju tagit över Net1 så de bör kunna förse glesbygdens enskilda invånare med radioburet internet.

Sv: Råd om ev uppgradering av antenner

$
0
0

Vi har anmält intresse (icke bindande) för en ev offert från bolaget i fråga. Spanat runt litet och det krävs tydligen runt 25 intresserade innan de blir intresserade och om installationskostnaden liknar den på andra ställen så kan det landa på 12.500 sek per hushåll. Men väldigt osäker uppskattning man vet inte vad som krävs i de olika projekten, det är bara en siffra jag såg på helt andra projekt.

Här är en länk till air2fibre från Bluecom jag såg som relevant för detta: https://www.bluecom.se/?municipality=alvesta-kommun

Viewing all 162 articles
Browse latest View live